Contact Twitter Facebook LinkedIn Houzz

creek drive

creek drive

have-living-room-northhave-site-planhave-front-elevation-render-color-1have-rear-elevation-render-color-1have-living-room-easthave-living-room-interiorstair-interior-03B1_stair-interior-06BFamily-Room-Interior-0220190417_105806

creek drive

An age-old architectural question is determining a technique to add to a structure in an eloquent way that works with the existing structure. There is no single correct answer, but we believe the debate is constant yet necessary. This client commissioned us for a modern expression, which fit with our sensibilities as well as theirs – a perfect match.

Our initial planning study uncovered the tight constraints within the zoning setbacks limited our initial expansion concept. The owner decided they had no desire to seek a variance from the local borough. Fortunately, this caused us to reinvestigate the program, which after a second look, yielded a richer more functional and economical solution. Within these boundaries, the result is restrained but tailored.

We believe with the owner that the modern bookends magnify the original 1920s home by contrast, yet the diagram remains classical. The new living room addition on the North replaces an unused open porch while a renovated portion of the existing house (within an earlier insensitive addition) lends a unique appearance with its reconfigured layout. It serves as a bulk of the home’s functional program.  With the overdue maintenance included in the project, this is like a brand-new home.

Construction is underway with completion targeted for August 2019.

General Contractor: Century Interiors Inc.